Jun 5, 2020

WORLD ENVIRONMENT DAY – OUR MOVE TO EDEN

When we at Massive Entertainment moved from our old offices to our new office building Kvarteret Eden, it was – as always – important for us to stay as sustainable as possible. While a move is a complicated process, we had sustainability in mind from the moment we started the project, and for World Environment Day we wanted to share how we approached the move.

Commuting to Eden

“One important ambition was to make sure we enabled our employees to walk, bike or use public transport when going to work,” Alf Condelius, COO, says.

“To find out where our new offices should be located, we made a mapping of where our employees live, which in turn led us to Möllevången and Eden. We then made a mobility investigation, in order to make sure that the new building would enable our employees to get to work in a sustainable way.”

Photo: Alf Condelius, COO (Photo by: Klas Andersson, NCC)

One important ambition was to make sure we enabled our employees to walk, bike or use public transport when going to work.

“We planned the building based on this research – we’ve built our large bike garages, bought company bikes, installed screens that show when busses and nearby trains leave and built charging stations for electric bikes. And the central location allows many to walk to the offices instead of taking the car.”


Photo: Bike garage, Eden.

We’ve built our large bike garages, bought company bikes, installed screens that show when busses and nearby trains leave and built charging stations for electric bikes.

We are also a part of Malmö Works, a project that works to enable more sustainable travel options to and from work. You can read more about Malmö Works here.

The Forum and rooftop garden

When evaluating architects for the new building, many of them wanted to construct a new building in the empty space in the middle of Eden, removing the parking lot that used to be there.

“The architect we picked had a different approach – instead of proposing a brand-new building, they simply drew a line over that area,” Alf says. “They took the opportunity to build our Forum, a wide-open space in between the three wings that connects the whole office, creating a social and creative place for us to meet in.”

Photo: The Forum, Eden. (Photo by: Klas Andersson, NCC)

The Forum uses natural ventilation. There are heat, wind and carbon dioxide sensors that automatically open the windows if the Forum gets too hot or closes them when it gets too cold. Instead of using mechanical ventilation, this system uses less energy than more conventional ACs.

The Forum uses natural ventilation. There are heat, wind and carbon dioxide sensors that automatically open the windows if the Forum gets too hot or closes them when it gets too cold.

“The Forum also allowed us to build our rooftop garden,” explains Alf. “With the garden, we wanted to give back green to the urban environment around us, while at the same time create place in the building to meet in the open air.”


Photo: Roof-top garden, Eden.

The Forum and roof-top garden also connect the different wings, so you can walk outside when moving around the building. You can read more about the construction process and the garden on our blog.

Renovating an existing building

Choosing Eden as our new home allowed us to work with an already established building, which could be renovated for our needs while minimizing the environmental impact. The architects we chose made sure to make as little changes as possible to the already existing building, instead of building a brand new one.

“We rented our old offices, so we had no control over certain aspects,” Alf says. “Actually owning the new building allow us to pick our energy provider ourselves for example,” Alf says. “We opted to go for district heating, which is more environmentally friendly than what we used to have.“

Photo: Courtyard, Eden. (Photo by: Klas Andersson, NCC)

Actually owning the new building allow us to pick our energy provider ourselves for example.

Overall, our move to Eden will allow us to think greener, have greater freedom, and to work in a more sustainable way according to our company values. Having 650 employees and a big building, it is a challenge, but we believe it is very important for us to minimize our impact and to face that challenge head on. We want to enable our employees to work greener and to be able to adapt a more sustainable working lifestyle. We will continuously work to provide more sustainable options in the future.

More to read

Discover more articles